OM krijgt opnieuw gevoelige tik in mensensmokkelzaak Marina Seaport

HAARLEM/IJMUIDEN – In de omvangrijke mensensmokkelzaak die vorig jaar in de IJmuidense jachthaven Marina Seaport aan het licht kwam, moet het openbaar ministerie (OM) opnieuw een gevoelige tik verwerken.

Vijf verdachten hoeven hun berechting niet achter slot en grendel af te wachten, heeft de rechtbank in Haarlem beslist. Onder hen bevinden zich twee broers, afkomstig uit Huizen en Bussum.

Twee andere verdachten, de mannen die op 15 augustus 2015 met 24 vluchtelingen uit Vietnam en Albanië op een zeiljacht in Marina Seaport werden aangetroffen, waren eerder al voorlopig vrijgelaten. Het OM reageerde destijds tandenknarsend, omdat in de ogen van de officier van justitie het gevaar bestaat dat de vermeende smokkelaars nogmaals in de fout gaan.

Slechts één man die bij de mensensmokkelpoging betrokken zou zijn geweest, zit nog vast. De politie is nog op zoek naar een voortvluchtige verdachte, die internationaal gesignaleerd staat. Het zeiljacht waarmee de mensensmokkelaars de groep vluchtelingen naar Engeland wilden brengen, was daarvoor volgens onderzoekers ongeschikt.
IJmuider Courant, 2016, 25-04
Carlo Nijveen