KVL50373w

Catamaran met twee opvarenden gered voor de kust van IJmuiden

IJMUIDEN – Een catamaran is donderdag rond etenstijd omgeslagen voor de kust van IJmuiden. De twee opvarenden kregen de catamaran niet meer rechtop. Bij toeval werd dit gezien vanuit een strandhuisje en werd meteen alarm geslagen.

De IJmuider Reddingsbrigade ging met twee boten het water op en ook de IJmuidense KNRM-reddingboot Koos van Messel rukte uit. Deze vond de catamaran op 2 mijl uit de kust. Toen bleek dat er maar één opvarende was. De andere was teruggezwommen naar het strand.

Omdat deze tweede opvarende niet op het strand gezien was werd groot alarm geslagen. De KNRM-reddingboten van Zandvoort en Wijk aan Zee werden gelanceerd alsmede de reddingsbrigades van Bloemendaal en Zandvoort. Ook kwamen uit voorzorg de ambulancedienst en een traumahelikopter ter plaatse.

De schipper van de kotter IJM-8 die kort onder de kust aan het vissen was bood zijn hulp aan en in overleg is deze mee gaan zoeken. Hij was het die de opvarende zag zwemmen op enkele honderden meters uit de kust.

Een boot van de reddingsbrigade heeft de man uit het water gehaald en naar het strand gebracht. Hij had geen hulp van de ambulancedienst nodig, maar is wel naar de reddingsbrigade gebracht om bij te komen.

De tweede opvarende is al die tijd op de catamaran gebleven. Deze is door de Koos van Messel sleepklaar gemaakt en daarna door de reddingboot Annie Poulisse naar Zandvoort gesleept. Daar kwam de catamaran vandaan.

Internetredactie IJmuider Courant, 10-09-2015